fbpx

Wat is Feng Shui? Vijf tips voor meer flow in je huis!

Thema

Doelen halen

Organiseer je leven & werk

Je hoort steeds vaker over Feng Shui, klopt. Over energiestromen in en om je huis. Dat je die kan beïnvloeden en dat je daar zelf beter van wordt… Maar wat is Feng Shui nu eigenlijk?

Ik ontdekte deze eeuwenoude leer in volle coronatijd (niet zo toevallig). Als wetenschapper zocht én vond ik de bewijzen waar ik naar snakte. Ik stond zo versteld van de resultaten dat ik zelf Feng Shui Consultant werd.

In dit artikel neem ik je mee doorheen 3.000 jaar Feng Shui wijsheid. Zelf de kracht ervaren? Je krijgt nog vijf Feng Shui tips mee: 1 tip voor elke belangrijke leefruimte. Geniet van meer flow in huis! ✨ 

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie en betekent letterlijk “wind” en “water”. Het is de kunst om harmonie te creëren tussen jou en je omgeving: je huis, je bureau, je tuin,… Je gaat die zo inrichten dat de energie vrij kan stromen en jij in balans kan leven en werken.

Feng Shui is een kunst, maar evenzeer een empirische wetenschap. Want ondertussen zijn er al massa’s praktijkvoorbeelden die aantonen dat het werkt. Om maar iets te zeggen: steeds meer (interieur)architecten werken volgens de Feng Shui regels.

Hierbij gaat het niet alleen om het esthetische aspect, maar evenzeer om de energetische flow in je leef- en werkruimtes. Door die energiestromen te optimaliseren, activeer je een gevoel van rust, inspiratie en overvloed.

De wetenschapper in mij wilde bewijs op tafel zien. Na m’n eerste wateractivatie zag én voelde ikzelf de kracht van Feng Shui. M’n buikgevoel werd bevestigd in de praktijk.

– An De Saedeleer –

Wat is mijn Feng Shui verhaal?

Feng Shui ben ik pas echt beginnen toe te passen in coronatijd, toen An Sterken van Flowtastic op mijn pad kwam. Ik volgde haar cursussen en was meteen verkocht. Vooral omdat ik de klik voelde: hé, dit verhaal klopt!

Niet dat ik zomaar alles voor waar aanneem, hoor. De wetenschapper in mij wilde bewijs op tafel zien. 😉 Na m’n eerste wateractivatie (zie verder) zag én voelde ikzelf de kracht van Feng Shui. M’n buikgevoel zat al goed en werd toen bevestigd in de praktijk.

Dus tekende ik direct in voor de Feng Shui Consultant opleiding. Die ging nog een laagje dieper en … wauw! Die extra laag is nu de perfecte aanvulling op m’n bestaande coaching tools. Feng Shui pakt nog meer jouw persoonlijke kern vast.

Een wateractivatie, wat is dat?

Bij een wateractivatie zet je op een bewuste plaats in huis een waterbron neer die constant in beweging is. Klassiek is een fonteintje, maar het kan ook een emmer water zijn met een waterpompje erin.

Ik zette zo’n fontein op het Noorden van ons huis, verscholen in een kast, waar het m’n ongelovige partner niet stoorde. Die moest z’n mening herzien toen plots de telefoons en aanbevelingen letterlijk binnenstroomden.

balans door de 5 transformatie-elementen

Foto door An De Saedeleer

Wat zijn de Feng Shui regels?

Feng Shui gaat niet over de kleur van de kussens in je zetel of die gelukskikker aan je voordeur. Nee, het gaat veel dieper dan dat.

De 5 natuurelementen als basis

De basis van Feng Shui gaat terug naar de 5 elementen van de natuur: aarde, metaal, water, hout en vuur. Bij elk element hoort een windrichting, een getal, een kleur … en nog veel meer.

💡 In deze blog lees je alles over de 5 elementen.

Die 5 elementen worden op het grondplan van je huis of handelspand gelegd. Elke eigendom heeft namelijk een vaste chi-flow of levensenergie. Zo kom je te weten:

  • Wat zijn goeie plekken om tot rust te komen in je huis of op kantoor?
  • Waar kan je juist heel actief en gefocust bezig zijn?
  • Wat zijn de beste vertrekken voor een goeie nachtrust?

Iedere woon- of werkplek heeft zo zijn vaste waarden, maar ook als persoon draag je de 5 natuurelementen mee. Jouw unieke blauwdruk haal je uit je geboortekaart of BaZi-kaart. Die vertelt je hoe je denkt, wat je talenten zijn, je valkuilen, je groeipotentieel,…

Feng Shui is de kunst om huis en bewoners optimaal op elkaar af te stemmen. Want de ene slaapt beter in die kamer, de andere werkt beter daar. Je weet hoe enthousiast kinderen kunnen zijn bij een verhuis? Wel…

“Dit wordt mijn kamer!”, riepen de kids, toen we hen meenamen naar ons nieuwe huis. Zij kozen puur op het gevoel, wat 100% bleek te kloppen met de Feng Shui regels. Nog maar eens een mooi bewijs. 😊

– An De Saedeleer –

De 3 Feng Shui principes

De Feng Shui filosofie stoelt ook op deze 3 principes:

 

1/ Alles is constant in verandering

De 5 elementen worden voorgesteld in een cirkel, waarbij het ene element het andere beïnvloedt. Dit is een voedende cyclus die constant in beweging, in verandering is. Net zoals dat in de natuur gaat. Een praktisch voorbeeld hiervan is dat er na een vulkaanuitbarsting (vuur) haast altijd een overstroming (water) volgt. Toch?

 

2/ Alles is in verbinding

“Zo buiten, zo binnen” is een aloude wijsheid. Of zoals m’n moeder zegt: “Als het buiten stormt, dan maken de kinderen kabaal binnen.” En da’s waar. Zo staat alles in verbinding met elkaar. Het energetische level beïnvloedt het mentale en dat heeft impact op het fysieke. De uitdrukking “er ligt iets op je maag” wijst op onrust in je hoofd. Maar… de kans is groot dat het zuidwesten in je huis er ook rommelig bijligt.

💡 EXTRA FLOWTIPS

Over opruimen en meer werkflow creëren, heb ik deze 14-daagse snelcursus ontwikkeld: Orde op je werkplek is orde in je hoofd.

Of lees m’n blog over de 5S-methode. Die gaat hand in hand met de Feng Shui regels.

3/ Alles leeft

Het derde Feng Shui principe luidt heel eenvoudig: “Alles leeft”. Daarmee wordt bedoeld dat alles en iedereen bestaat met een reden. Of nog: toeval bestaat niet. Dankzij Feng Shui wordt je bestaansreden duidelijk en vind je je balans en innerlijke kracht weer/meer terug. Een ware verrijking!

 

Vind je balans en innerljike kracht terug

Meer Feng Shui in je huis? Zo doe je dat!

Concreet nu. Want ik hoor je al denken: An, je had ons toch vijf tips beloofd voor meer Feng Shui in huis?

Wel, hier komen ze:

 

1 – Feng Shui in je slaapkamer

Een goeie nachtrust is superbelangrijk. Al gehoord van de koningspositie? Slaap met je hoofdeinde tegen de muur en zorg dat je naar de deur kijkt. Als er iemand onverwachts binnenkomt, zie je meteen wie. Zo ben je niet verrast. Het is volgens Feng Shui ook beter om niet onder een raam te slapen en maar 1 deur te hebben naar je slaapkamer.

 

2 – Feng Shui in je woonkamer

Je woonkamer wordt heel actief gebruikt. Je bent er dagelijks enkele uren aanwezig, om tv te kijken alleen al. Daardoor activeer je deze ruimte ook echt. Volgens de Feng Shui regels is het daarom beter je woonkamer op een succesplek te maken. Een relatieplek kan ook, omdat je hier vaak (nieuwe) mensen ontvangt. Zo lopen die contacten vlotter en onderhoud je makkelijker je relaties.

 

Dit is een Feng Shui slaapkamer

3 – Feng Shui in je keuken

In de keuken is de plaats van het fornuis belangrijk. Zo mogen kookvuur en wasbak niet recht tegenover elkaar staan, want da’s letterlijk water en vuur. Beter is schuin ten opzichte van elkaar. Een kookeiland is ook geen goed idee, want je wil geen losse vuurenergie in je keuken. Een eiland in verbinding met de muur is wel weer oké. Zo hou je het vuur onder controle.

 

4 – Feng Shui in je bureau / werkkamer

Hoe kan je volgens Feng Shui rustig werken en gefocust blijven in je bureau of werkkamer? Wel, opnieuw: ga met je rug naar een volle muur zitten en je gezicht naar de deur om niet verrast te worden. Met je rug naar het raam of een glaspartij is niet bevorderlijk, want dat maakt je breekbaar. En te veel passage kan je energie verstoren.

 

5 – Feng Shui in je tuin

Ook je tuin kan je helemaal Feng Shui-proof maken. Dat heb ik bij ons thuis ook proberen te doen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. 😅

🌊 Een kleine anekdote:

De kogel was door de kerk: er kwam een zwembad in onze tuin. Maar waar? Volgens Feng Shui is een zwembad in het zuiden niet ideaal, want da’s water op vuur. M’n partner ging niet akkoord, ook al omdat het technisch moeilijk lag. Nu ligt het zwembad toch in het zuiden… Maar ik heb voor Feng Shui oplossingen gezorgd: een bloemenpartij tussen zwembad en huis, de filter aan de kant van het huis en een verhoogd zwembad, wat boven het grasvlak uitsteekt. Zo rem ik de energie toch nog af.

Klaar om dieper in jezelf te duiken?

Ik heb een webinar on demand ontwikkeld. Dat wil zeggen dat je het webinar kan bekijken wanneer het jou best past. Het gaat over de 5 natuurelementen, de basis van Feng Shui. Hij duurt 1,5u en je kan je vragen insturen. Ik behandel ze met plezier. 😊

Deze webinar is voor jou als je:

  • gevangen zit in de doldwaze ratrace van deze tijd,
  • de balans in je leven en werk bent kwijtgespeeld,
  • geen voeling meer hebt met dé en jé natuur,
  • heel graag dichter bij je Innerlijke Ik wil komen…

Hartelijk welkom en helemaal gratis. Met andere woorden: je hebt niks te verliezen. Zie ik je straks?

PS.

Wil je graag je BaZi-kaart samen met mij ontdekken? Of benieuwd wat een Feng Shui analyse van je woonst of werkplek onthult? Stuur me dan een mailtje. Je hoort snel van mij terug.

Registreer je nu voor mijn webinar: ‘Ondernemen vanuit je innerlijke Ik’ en bekijk het wanneer het jou past. Ontdek de weg naar meer balans in je leven.

Share This