fbpx

De 5S methode: organiseer je werkplaats in 5 simpele stappen

22

MAART, 2021

Organisatie

Verzamel jij ook allerlei spullen die je eigenlijk niet gebruikt? Is je bureau bezaaid met stapels papier? Heeft niets een vaste, logische plek op je werkplaats? Of ben je het overzicht kwijt in je overvolle mailbox? En word je onrustig van je bureaublad dat vol bestanden staat? How, wacht. Tijd om daar verandering in te brengen!

 Met de 5S methode pak je die fysieke én digitale wanorde op je werkplaats snel en gemakkelijk aan. Zodat je in no time weer rust in je hoofd krijgt. Want daar snak je toch naar?

Wat is 5S precies?

De 5S methode komt oorspronkelijk uit het opruimland bij uitstek: Japan. De term 5S verwijst naar de vijf Japanse woorden die deze opruimmethode samenvatten: seiri, seiton, seiso, seiketsu en shitsuke.

Ook in het Nederlands zijn we trouw gebleven aan de 5S terminologie en hebben we het rijtje vertaald als scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden.

Welke voordelen heeft de 5S methode?

Dat algemene gevoel van rust in je hoofd is uiteraard het eerste wat je ervaart als je de 5S methode begint te implementeren op je werkplaats.

Daarnaast zijn er nog enkele andere positieve effecten:

 • Je bent productiever
 • Je werkt veiliger
 • Je wint tijd en ruimte
 • Je hebt minder zorgen
 • Je krijgt een betere kwaliteit en hygiëne

Een nette werkplaats in 5 simpele stappen volgens de 5S methode

Zo, nu je weet wat die 5S je allemaal aan goeds oplevert, wordt het stilaan tijd voor actie. Doe je mee?

STAP 1 – SCHEIDEN

Scheiden betekent letterlijk dat je een onderscheid maakt tussen wat nuttig en wat nutteloos is. Pak elk voorwerp vast en stel jezelf de vraag: ‘Heb ik dit nodig of kan het weg?’.

De stelregel bij deze eerste stap van de 5S methode: wat je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, zal je het komende jaar ook niet gebruiken. Dus weg ermee!

Twijfel je of je een voorwerp wel of niet nodig hebt? Geef het een rood label. En houd in de weken erna bij of je het hebt gebruikt of niet.

STAP 2 – SCHIKKEN

Tijd om de bewaarde voorwerpen een vaste plaats te geven. Zo kan je alles snel en gemakkelijk terugvinden.

Een bekend voorbeeld is het gereedschapsbord met de omlijning van het gereedschap. Dat ken je ongetwijfeld wel. Het grote voordeel? In één blik is te zien wat beschikbaar is en wat ontbreekt.

De stelregel bij deze tweede stap van de 5S methode: voorwerpen die je dagelijks gebruikt, plaats je binnen handbereik. Materiaal dat je minder vaak gebruikt, kan je verder weg opbergen.

Foto door Stuart Paton

STAP 3 – SCHOONMAKEN

Nu je al het overbodige hebt weggegooid en al de rest op de juiste plek ligt, kan je je werkplaats grondig schoonmaken.

Bij schoonmaken draait het vooral om regelmatig onderhoud. Want het is veel eenvoudiger en minder tijdrovend om je omgeving blijvend schoon te houden dan om een rommelige plek op te ruimen. Juist?

Juist! Dat was dus stap 3 van de 5S methode. Ben je nog mee?

STAP 4 – STANDAARDISEREN

Standaardiseren en systematiseren gaat over de vraag: hoe zorg je voor continuïteit? Want als je geen standaard of systeem in je werkwijze stopt, wordt het proces na verloop van tijd onregelmatig, slordig of zelfs helemaal vergeten.

Zeker als je met meerdere mensen samenwerkt, is het essentieel om werkmethodes vast te leggen, standaarden en verantwoordelijkheden te bepalen en regels en normen op te stellen.

Zo werkt iedereen op dezelfde manier en creëer je vaste routines en gewoontes. En zo blijft jullie werkplek dus ook schoon, overzichtelijk en veilig.

Een paar voorbeelden bij deze 5S stap:

 • Plaats op kasten en laden een duidelijk label met de inhoud.
 • Label of etiketteer je opbergbakken en -vakken, zodat je nooit misgrijpt.
 • Trek over de gehele breedte van je mappen een schuine streep met dikke viltstift of gebruik gekleurd plakband. Zo zie je meteen of er een map ontbreekt.

STAP 5 – STANDHOUDEN

Proficiat! Het zwaarste werk van de 5S methode is achter de rug. Je hebt een heleboel positieve veranderingen doorgevoerd: alles is opgeruimd en je werkplaats is schoon en overzichtelijk. Nu is het zaak om dit vast te houden!

Hoe je dat doet? Hou zelf de vinger aan de pols door te meten, controlelijsten bij te houden en persoonlijke doelstellingen vast te leggen.

En weet je wat? You can do it!

STAP 6 – SAFETY (veiligheid)

Hoezo, een zesde S? Het waren er toch maar 5? Inderdaad, die zesde S maakt geen deel uit van het originele concept, maar ze wordt wel vaak toegevoegd om het belang van veiligheid op de werkplaats te onderstrepen.

Want hoe kan je veilig werken in een slordige omgeving? In een nette en ordelijke werkplek gebeuren er gewoonweg veel minder ongevallen.

 

Klein weetje tussendoor!

Wist je trouwens dat je de 5S methode ook perfect thuis kunt toepassen? Iedereen bij ons thuis is al fan! Onze vier kinderen hebben elk hun eigen was- en strijkmand en handdoeken in een bepaalde kleur.

Zo is meteen duidelijk wiens handdoek bijvoorbeeld op de grond in de badkamer rondslingert. 😉 En zelfs bij gezelschapsspelletjes speelt iedereen met zijn eigen kleur.

Nu al zin om de 5S methode te implementeren op het werk?

Goed idee! Grote opruimacties zoals deze plan je idealiter in de lente of de herfst. Maar eigenlijk kan je er op elk moment mee starten. Hoe vlugger je zorgt voor die rust in je hoofd, hoe beter.

Daarom heb ik de 5S challenge in het leven geroepen. En als jij NU op die grote knop onderaan dit artikel klikt, ben jij morgen al bezig met opruimen en reorganiseren! Zo simpel is het eigenlijk…

 

Schrijf je vandaag nog in voor de 5S challenge!

Van zodra jij je inschrijft, krijg je elke dag gedurende de komende 14 dagen een waardevolle video in je mailbox van mij. Zo begeleid ik je online bij de succesvolle implementatie van de 5S methode om jouw werkplaats (zowel offline als online) weer helemaal op orde te krijgen.

Wilde jij al héél lang eens…

 • je kantoor en/of magazijn herstructureren?
 • jouw bureau grondig opkuisen?
 • die mailbox en desktop ontdoen van al die overbodige files?
 • de keukenkasten thuis reorganiseren?

Wacht niet langer en zorg vanaf NU voor die rust in je hoofd!

Schrijf je vandaag nog in voor de 5S challenge en ontvang straks al die eerste motivational video in je mailbox.

Klaar voor de SSSSSTART?

Wil jij ook meer orde in de chaos en rust in je hoofd? Maar weet je niet waar je moet beginnen? 

Bel of mail me.

En dan gaan we samen aan de slag.

0478 873 879

Werk slimmer, niet harder

Werk slimmer, niet harder

 

 

Online event op woensdag 28 april van 9u tot 16u

Proficiat! Je bent ingeschreven voor de webinar. Hou je mailbox in de gaten voor verdere info.

Share This