fbpx

Breng je leven meer in balans met de 5 transformatie-elementen

01

JANUARI, 2020

Balans

Lukt het jou om alle ballen in de lucht te houden?

Je wil succesvol zijn in je werk, je wil je huis op orde, gezond eten, sporten, je sociale contacten onderhouden, je partner en je kinderen voldoende aandacht geven, werken aan je persoonlijke ontwikkeling en af en toe tijd voor jezelf hebben.

Lukt jou dat allemaal? Of heb jij ook regelmatig het gevoel dat je tijd te kort hebt? En plof je op het einde van elke dag uitgeblust in je zetel? 

We hebben tegenwoordig allemaal de neiging om altijd ‘aan’ te staan en te veel na te denken. We worden dagelijks overspoeld door de vele prikkels die op ons afkomen. Hierdoor staat ons lichaam continu in de stressstand. Met een burn-out tot gevolg.

Het overkwam ook mij 4 jaar geleden. Mijn lijf was helemaal op, ik geraakte letterlijk mijn bed niet meer uit. Ik was veel te lang over mijn grenzen gegaan, als werknemer, als partner, als mama. En de balans was helemaal zoek.

Om te kunnen herstellen, was het heel belangrijk om op zoek te gaan naar dingen die me energie gaven. Maar ook om duidelijk te benoemen wat me energie kostte.

Tijdens mijn zoektocht naar hoe het anders kon, kwam ik steeds terug bij een aantal zaken waar ik eigenlijk al heel lang mee bezig was. Maar die door de drukte en de chaos van alledag in de vergeethoek waren geduwd: de 5 transformatie-elementen, aromatherapie, alternatieve geneeswijzen, de natuur en de mens.

Dus ik ging anders eten, ondersteunde mezelf met aromatherapie en had weer aandacht voor mijn ‘innerlijke ik’, mijn levensenergie, mijn ‘chi’. En met de hulp van een coach vond ik mijn ware missie: samen met jou op zoek gaan naar jouw passie, zodat je je doelen kan bepalen én realiseren. Vanuit je levensenergie die in balans is. 

En daarbij kunnen de 5 transformatie-elementen je helpen.

Wat zijn nu die 5 transformatie-elementen?

  1. Aarde
  2. Metaal
  3. Water
  4. Hout
  5. Vuur

Deze vijf elementen spelen een belangrijke rol in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Uitgangspunt hierbij is dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en in het functioneren van de mens, zowel fysisch als psychisch.

De 5 elementen zijn de 5 fundamentele krachten van de natuur, de 5 fundamentele krachten in de mens. Het zijn 5 fasen, 5 bewegingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Een oneindig proces dat nodig is om de balans in de natuur én in ons lichaam te behouden. Een proces dat gebaseerd is op het ritme van de 4 seizoenen en de cyclussen in de natuur.

‘Hoezo?’ denk je nu waarschijnlijk, ‘er zijn toch maar 4 seizoenen en jij hebt het over 5 elementen?’.

Het zit zo: de lente hoort bij hout. De zomer bij het vuurelement, de herfst bij metaal en de winter is verbonden met water. Het aarde-element tenslotte verbindt telkens de seizoenen en is een stabiele transformerende energie. Dit element is op z’n sterkst in de nazomer (van 1 tot 21 september), maar ook van 1 tot 21 december, van 1 tot 21 maart en van 1 tot 21 juni is dit element aanwezig. Het helpt ons om alles wat een seizoen ons heeft gebracht, ‘in de aarde te zetten’.

Behalve met de seizoenen corresponderen de elementen ook met de organen in ons lichaam. En bij elk element hoort een zintuig en een smaak.

Aarde
Telkens 21 dagen voor een seizoenswissel
In de aarde zetten
Organen: maag en milt
Zintuig: smaakzin
Smaak: zoet

Metaal
Seizoen: herfst
Loslaten, afsterven, oogsten, leren
Organen: dikke darm en longen
Zintuig: reukzin
Smaak: scherpte van specerijen

Water
Seizoen: winter
Rust, reflectie, leegte, herstel
Organen: nieren en blaas
Zintuig: gehoor
Smaak: zout

Hout
Seizoen: lente
Groei, inspiratie, wedergeboorte
Organen: lever en gal
Zintuig: gezichtsvermogen
Smaak: zuur

Vuur
Seizoen: zomer
Bloei, weelde, uitbundigheid, actie, levenslust
Organen: hart en dunne darm
Zintuig: tastzin
Smaak: bitter

“Balance is not something you find. It is something you create” 

– Jana Kingsford –

Als je mee wil deinen op het ritme van de natuur, de elementen wil ondersteunen en je organen wil versterken, zijn essentiële oliën, hydrolaten en Bachbloesems een absolute aanrader.

Hoe meer je de 5 elementen begrijpt, hoe beter je ook verstaat waarom je in de winter meer ontspanning en rust nodig hebt om je batterijen, de nieren, op te laden. Waarom je je lichaam best in de lente detoxt om je levensenergie te versterken. Waarom een verstoring in het vuurelement aanleiding kan geven tot hartklachten of slaapproblemen. Waarom aangepaste voeding zo belangrijk is om onze aarde-energie te ondersteunen en waarom niet-geaard zijn je gemakkelijk uit balans brengt, letterlijk en figuurlijk. En ook waarom het ritme van de herfst (metaal) in relatie staat met de energie van de dikke darm en de longen, die alles te maken hebben met fysiek, mentaal en emotioneel loslaten.

Ook in het ondernemen kan je deze 5 elementen toepassen. Een idee wordt geboren, je gaat doelen behalen, dan (geld) oogsten en als het goed is daarna analyseren, structuur aanbrengen en evalueren. Vergeet zeker niet om voldoende aandacht te besteden aan metaal en water: evalueren, analyseren wat goed ging en kijken of je wat je doet nog wel leuk vindt als je je levensenergie in balans wilt houden.

Integreer jij deze 5 elementen al in je dagelijks leven of is dit volkomen nieuw voor jou? Laat het me weten in de commentaren.

Wil jij ook je levensenergie meer in balans krijgen? En wil je hiervoor zelf aan de slag met de 5 transformatie-elementen? Bel of mail me.

0478 873 879

Werk slimmer, niet harder

Werk slimmer, niet harder

 

 

Online event op woensdag 28 april van 9u tot 16u

Proficiat! Je bent ingeschreven voor de webinar. Hou je mailbox in de gaten voor verdere info.

Share This