fbpx

Het aarde element: 
ben jij goed geaard?

Thema

Balans

Eerst en vooral wil ik een groot misverstand uit de wereld helpen. Want voor velen klinkt het misschien zweverig, maar aarden is allesbehalve dat. Het is net het tegenovergestelde van zweverig.

Aarden betekent dat je met je aandacht in het hier en nu bent, in contact met jezelf. Dat je met je beide voeten stevig op de grond staat, letterlijk en figuurlijk. En daarvoor is het aarde element dus verantwoordelijk.

 

De 5 elementen: naar een leven in balans

 

Aarde is – naast Vuur, Hout, Water en Metaal – een van de vijf transformatie-elementen.
Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde worden deze elementen weerspiegeld in elk aspect van ons bestaan: voeding, relaties, kleuren, organen, emoties, gedachten, vormen, materialen, seizoenen …

Deze elementen zijn niet alleen de 5 fundamentele krachten van de natuur, maar ook de 5 fundamentele krachten binnenin de mens. Vijf bewegingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een oneindig proces dat gebaseerd is op het ritme van de seizoenen en de cyclussen in de natuur.

 

Hoe helpt het aarde element jou?

 

Het element aarde verbindt telkens de 4 seizoenen en is een stabiele, transformerende energie.

Aarde is op z’n sterkst in de nazomer: van 1 tot 21 september. Maar ook van 1 tot 21 december, van 1 tot 21 maart en van 1 tot 21 juni is dit element aanwezig.

Het aarde element helpt ons om alles wat een seizoen heeft gebracht ‘in de aarde te zetten’.

 

Hoe het element aarde ons ‘voedt’…

 

Aarde heeft alles te maken met voeden en voeding. Bij dit element hoort ook de kleur geel. Omdat het slib van de Gele rivier in China erg rijk is aan voedingsstoffen. Ook is het de kleur van rijp graan en rijst.

In je lichaam correspondeert het aarde element met de maag en de milt. Deze organen zorgen voor het opnemen, verwerken en omzetten van voeding, ofwel de spijsvertering. Zo is Aarde verantwoordelijk voor 60% van je energie-inname.

Vooral gele, van nature zoete voedingsmiddelen versterken het aarde element. De zoete smaak bouwt energie op, harmoniseert en bevochtigt het lichaam. Bovendien ontspant het lichaam door zoetigheid.

 

Wat eet je best wél en níet?

 

Maar opgelet! Kunstmatige zoete voedingsmiddelen breken die energie juist af. Hoe meer behoefte aan zoet je hebt, hoe minder energie er in je lichaam is. Dan schreeuwt het letterlijk om energie. Let dus zeker ook op wat je eet.

 

Versterkende en herstellende voeding:

 • Groenten: pompoen, wortel, bataat, alle koolsoorten, venkel en vele andere groenten.
 • Granen: gierst, rijst, amarant, maïs.
 • Vlees: rund en kalfsvlees.
 • Fruit: zoete appel, dadels, vijgen, druiven, abrikoos, perzik, rozijnen, peer.
 • Dranken: venkelthee, druivensap, zoethoutthee (niet bij hoge bloeddruk!), appelsap.

Beschadigende voeding:

 • Koude en afkoelende voeding.
 • Koude drankjes met ijsklontjes.
 • Rauwe voeding.
 • Zuidvruchten en citrusvruchten.
 • Melk en melkproducten.
 • Varkensvlees en worst.
 • Alle vormen van toegevoegde suiker.
 • Vette voeding.
 • Voeding die met de magnetron is klaargemaakt.

 

Ook belangrijk: wanneer eet je best?

 

Tussen 7 en 9 uur kan de maag het beste verteren, tussen 19 en 21 uur is dit orgaan het zwakst. Wij eten dus vaak de grootste maaltijd op het verkeerde tijdstip.

Het is veel beter om de dag te starten met een uitgebreide warme maaltijd en ‘s avonds voor iets lichts en gemakkelijk verteerbaars te kiezen.

De uitdrukking luidt niet voor niets: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar.’

Tussen 9 en 11 uur zet de milt de voedingsstoffen dan om in energie. Fysiek werk en taken die opperste concentratie vragen, doe je daarom best dan.

 

Het aarde element voedt ook ons brein

 

Aarde heeft ook te maken met mentale en emotionele voeding. Denk bijvoorbeeld aan kunst en muziek. Of iets wat je bereikt hebt en waar je met plezier op terugkijkt.

Is het element in balans? Dan geeft dat goede energie aan het denkproces, zodat je gedachten, ideeën en meningen kunt vormen, je geheugen voldoende capaciteit heeft en je kennis kunt ‘verteren’. Je voelt je rustig en ervaart stabiliteit.

Ben je in disbalans, dan blijven gedachten maar malen en ga je piekeren. Denk maar aan de volgende uitdrukkingen wanneer je je zorgen maakt: ‘het ligt me op de maag’, ‘ik kan het niet verteren’ …

 

Is je aarde element sterk of zwak?

 

Benieuwd hoe sterk of zwak jouw aarde element is? Je komt het onmiddellijk te weten met onderstaand testje…

Antwoord jij meer JA dan NEE op onderstaande vragen?

 • Zorg jij meer voor anderen dan voor jezelf?
 • Voel je je vaak opgeblazen na de maaltijd?
 • Pieker je veel?
 • Voel je je regelmatig (te) moe?
 • Heb je snel blauwe plekken?
 • Kan je je moeilijk concentreren?
 • Heb je vaak zin in iets zoets?
 • Heb je last van koude handen en voeten?
 • Zit je te veel in je hoofd?

Dan is je aarde element hoogstwaarschijnlijk zwak. Geen zorgen, je bent zeker niet de enige!

Wil je jouw balans herstellen én versterken? Let dan zeker op je voeding, eet bewust en beweeg. Ontspannings-, stabiliteits- en evenwichtsoefeningen zijn een must. En ondersteun jezelf met essentiële oliën.

 

Of… volg mijn GRATIS webinar over de 5 elementen

 

Meer weten over deze boeiende materie? Ik organiseer heel regelmatig een GRATIS webinar over de 5 elementen en meer specifiek: hoe je die kan inzetten om meer te ondernemen vanuit je innerlijke Ik.

Tijdens dit webinar maak je kennis met de 5 fundamentele krachten. Hoe ze jouw leven beïnvloeden en vooral: hoe ze jouw balans herstellen en versterken.

Benieuwd naar de elementen Aarde, Vuur, Hout, Water en Metaal? Schrijf je dan snel in voor de eerstvolgende GRATIS webinar: ‘Ondernemen vanuit je innerlijke Ik’.

 

Meer weten over de 5 elementen? Schrijf je nu in voor mijn GRATIS webinar: ‘Ondernemen vanuit je innerlijke Ik’ en ontdek de weg naar meer balans in je leven.

Share This