fbpx

Hydrolaten: wat, waarom en hoe?
Plus: 5 bio-boosters op een rij!

Vroeger – en dan bedoel ik héél vroeger – was het volstrekt normaal om te knabbelen op een blaadje salie bij keelpijn. Of je wonden in te smeren met goudsbloemzalf. Mensen dronken toen ook al de geurende waterextracten van medicinale planten. Vandaag ook bekend als hydrolaten.

Hydrolaten zijn terug van weggeweest, gelukkig maar! Het eeuwenoude gebruik was al die tijd in de vergetelheid geraakt, hoewel het weldadige effect op lichaam en geest niet te ontkennen valt. Ik weet het, want ik ondervind het elke dag! 😇

hydrolaten

Auteur Veerle Waterschoot

Veerle Waterschoot, professioneel aromatherapeut, heeft me ingewijd in deze geneeskrachtige wereld. Wil je je hier ook in verdiepen? Ik raad haar boek ‘Hydrolaten, therapeutische, cosmetische & culinaire gids’ ten zeerste aan.

Wat zijn hydrolaten precies?

Een hydrolaat of hydrosol bestaat uit alle wateroplosbare deeltjes van een bloem of plant. Het ziet er dan ook uit als water, maar het geurt hemels, heeft een subtiele smaak én is geneeskrachtig.

 

Foto An De Saedeleer

Ja hoor, je mag hydrolaten perfect drinken, zoveel als je wil! Waarom?

Hydrolaten zijn 100% natuurlijk. Bij het destillatieproces komt geen enkele chemische stof kijken. Dat maakt deze flesjes 100% veilig voor iedereen, dus ook voor baby’s, zwangere dames en ouderen.

Dit in tegenstelling tot een etherische olie. Dat is de geconcentreerde variant van het hydrolaat, superkrachtig en bestaande uit alle vetoplosbare deeltjes van diezelfde bloem of plant.

 

Verder lezen?

De uitgebreide uitleg lees je hier: De heilzame werking van etherische oliën en hydrolaten.


Waarom hydrolaten goed voor je zijn

Maar waarom zou iedereen dagelijks hydrolaten moeten innemen?

Drie redenen! 🤟

1- Versterk je immuniteit

Hydrolaat wordt volledig opgenomen door je cellen, net omdat het wateroplosbaar is. Alle geneeskrachtige eigenschappen van de plant gaan dus rechtstreeks je bloedbaan binnen.

Zo versterk je op natuurlijke wijze je immuniteit en werk je preventief aan je gezondheid. Start bijvoorbeeld bij het begin van de herfst al met tymhydrolaat tegen die typische winterverkoudheid. Verderop in dit artikel meer daarover…

 

2- Ondersteun je genezingsproces

Ontwikkel je toch gezondheidsklachten, dan kunnen hydrolaten jouw lichaam alsnog ondersteunen tijdens het genezingsproces.

Zo staat bergbonenkruid al eeuwen bekend om zijn medicinale werking (wetenschappelijk onderschreven!). Dit hydrolaat brengt verlichting bij ontstekingen zoals: bronchitis, blaasontsteking en prostaatontsteking. Ook zeer effectief bij maag- en darmproblemen.

 

3- Geef je dag lekker veel smaak

Ben je (net als ik) niet zo’n fan van water, want tja… dat is zo “plat”? Pimp je dagelijkse waterfles dan met een scheutje lekker hydrolaat en hopla! Je drinkt gegarandeerd veel liever en dus méér water op je dag.

Of experimenteer gerust met de fijne, zachte smaken van hydrolaten in de keuken. Een cake met citroenhydrolaat? Homemade Iced Tea op basis van pepermunthydrolaat? Gezond en yummie

Ondernemen vanuit je innerlijke ik | Meer balans in je leven

De 5 elementen voor een natuurlijke balans

Ken je de 5 elementen van de natuur? De natuur bezit 5 fundamentele krachten die in elk organisme terugkomen, ook in jou. Dat zijn: Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur.

Deze elementen zijn gekoppeld aan 5 fasen of bewegingen, onlosmakelijk verbonden met elkaar. Een oneindig proces is het. Zo houdt de natuur zichzelf in balans. En zo houd jij normaal gezien ook jezelf in balans.

Alleen… we luisteren steeds minder naar dat natuurlijke ritme. We geraken steeds meer afgeleid, opgejaagd, uitgeput in een steeds sneller draaiende wereld. Juist? 🤔 Jezelf hiervan bewust worden is de eerste stap. Jezelf gericht ondersteunen de volgende!

“Nothing can dim the light
that shines from within.

– Maya Angelou –

Voor elk element een hydrolaat: 5 bio-boosters op een rij

Hieronder zet ik graag 5 bio-boosters op een rij voor jou. Bij elk element een passend hydrolaat om je natuurlijke ritme, jouw innerlijke balans, terug te vinden en op peil te houden.

Aarde >> venkelhydrolaat

De zoete anijssmaak van venkel heeft een kalmerend effect op de maag en brengt je hoofd tot rust. Laat venkelhydrolaat je innerlijke IK versterken om iets ‘in de aarde zetten’, vlak voor elke seizoenswissel.

 

Metaal >> denhydrolaat

Het element metaal komt naar voor in de herfst. Tijdens dit seizoen mogen we loslaten, letterlijk alle ballast van het voorbije jaar uitademen. Het frisgeurende hydrolaat van grove den helpt je longen te openen en te ontgiften. Daardoor kan je meer rust en hartsvreugde toelaten.

 

Water >> tijmhydrolaat

Water hoort bij de winter: een periode van rust, reflectie en herstel. Belangrijk om net dan onze immuniteit op te bouwen. Hydrolaat van tijm (linalol) werkt daar bijzonder ondersteunend bij. Al sinds de Grieken staat dit kruid bekend om zijn antibacteriële, antivirale en antischimmelwerkende kracht.

 

Hout >> rozemarijn verbenon hydrolaat

De houtenergie van rozemarijn is ideaal voor een lentekuur van 1 tot 3 weken. Zo laat je lever en galblaas hun vitaliteit herwinnen. Gebruik dit hydrolaat om algemeen je energie te verhogen en periodes van groei en inspiratie een ferme boost te geven.

 

Vuur >> pepermunthydrolaat

Welk seizoen kwam nog niet aan bod? Juist, de vurige zomer! Om lichaam en geest in dit weelderige seizoen wat af te koelen, gebruik ik steevast pepermunthydrolaat. Doe een scheutje in je waterfles of verfris er je salades mee. Bevordert de concentratie op warme werk- en studiedagen.

 

Opgelet: ‘rozenwater’ is geen ‘rozenhydrolaat’

Wil je hydrolaten kopen? Kijk altijd goed op het flesje: ‘water’ is niet gelijk aan ‘hydrolaat’!

Bloemenwater is een flauw aftreksel van de blaadjes, vermengd met chemische producten.

Hyrdrolaten zijn 100% biologisch gewonnen (zonder additieven) en bezitten wél die pure, heilzame werking van de bloem. Bloemenwater vind je vlotjes in de supermarkt, hydrolaten niet.

Waar kan je het best hydrolaten kopen?

Hydrolaten van de bovenstebeste kwaliteit kan je niet kopen in de gewone supermarkt, nee. Maar waar dan wel?

Zoals je ziet ben ik grote fan van het Oshadhi aanbod. Dat zijn 100% zuivere hydrolaten en etherische oliën, volgens de aloude gebruiken gedestilleerd uit de kracht van de natuur.

De man achter deze aromatische flesjes is Dr. Malte Hozzel, enthousiaste natuurkenner en onvermoeibaar leraar met een passie voor medicinale planten. Hij onderzoekt de relatie tussen mens en plant vanuit een uniek perspectief en reisde daarvoor de hele wereld rond.

Het bijzondere effect van zijn levenswerk laat ik je heel graag zelf ontdekken… 😊

Hop, naar de webshop!

Benieuwd hoe etherische oliën en hydrolaten ook jouw leven kunnen boosten?

Ervaar het, beleef het!

Share This