fbpx

Alles wat je moet weten over de heilzame werking van etherische oliën & hydrolaten

Etherische oliën? Daar heb je waarschijnlijk al over gehoord. Of je kocht al eens een flesje met zo’n diffuser erbij. Ruikt lekker intens, inderdaad! En heb je je ook al afgevraagd wat de werking van een etherische olie precies is? Óf het wel werkt voor jou?

Je kan er nog zoveel meer mee doen dan enkel verstuiven, weet je. Maar dat doe je best onder begeleiding van een aromatherapeut, zoals ik. Naast etherische oliën werk ik ook met hydrolaten. Veel klanten vragen me wat nu precies het verschil is.

Wel, alles begint bij mijn allereerste liefde: chemie!

Wat is een etherische olie?
En wat is een hydrolaat?

Etherische oliën en hydrolaten zijn niet hetzelfde, maar worden wél samen gewonnen uit de basis van een plant. Dat kunnen de blaadjes, de takjes of de wortels zijn. Die gaan dan in een glazen kolf, waarna het destillatieproces start. Als de vrijgekomen dampen terug condenseren, ontstaan er twee verschillende substanties:

  • Etherische olie

De etherische olie is een kleine hoeveelheid sterk geurende olie die alle goede bestanddelen van de plant bezit in supergeconcentreerde vorm. Vandaar dat de meeste flesjes maar 10 ml olie bevatten. Wees gerust, daar kan je al een heel eind mee verder!

Deze oliën zijn een tikkeltje duurder, dat klopt. Maar nu je weet hoe ze worden gewonnen, hoeft dat dus niet te verbazen.

Voor de etherische olie van roos heb je bijvoorbeeld al een enorme berg rozenblaadjes nodig. Lavendel gaat dan weer een stukje makkelijker (en is daarom goedkoper).

  • Hydrolaat

Het hydrolaat is het wateroplosbare gedeelte waar de etherische olie op drijft. Dit “restwater” werd vroeger gewoon weggegoten, terwijl het eigenlijk alle wateroplosbare componenten bevat van de plant.

Een hydrolaat heeft dus ook die heilzame werking! Plus: omdat ons lichaam het eerder herkent als water, neemt het dat zeer goed op.

Hydrolaten vind je in flacons (met of zonder verstuiver) van 100 à 200 ml. Hier doe je zo’n 4 tot 5 weken mee. Omdat ze minder geconcentreerd zijn dan olie, zijn hydrolaten goedkoper dan hun olie-tegenhanger.

 

Nu je weet wát het is, stel je je misschien de vraag: wat kan ik ermee doen?

hydrolaten

Foto door An De Saedeleer

Wanneer en hoe gebruik je een etherische olie?

Wil je zelf etherische oliën uitproberen? Dan raad ik je aan om ze enkel uitwendig te gebruiken, rechtstreeks (of beter nog in een neutrale massageolie) op de huid of via een diffuser in de lucht. Dit vanwege de sterke concentratie.

Ben je zwanger? Pas er dan sowieso mee op. Ook voor baby’s is de werking van etherische oliën veel te sterk. Wist je bijvoorbeeld dat eucalyptus bij sommige mensen een epileptische aanval kan uitlokken? Alleen door eraan te ruiken, toch wel!

Hoe ik dit allemaal weet? Na mijn opleiding tot industrieel ingenieur-biochemie ging ik me verdiepen in aromatherapie. Ik wilde leren hoe de biochemie van planten mijn gezondheid kon ondersteunen.

Om een lang verhaal kort te maken: aromatherapie heeft me wel degelijk geholpen om te genezen en terug in balans te komen. Lees hier het lange verhaal.

Mag je etherische oliën wel of niet oraal gebruiken?

Dat mag wel, maar alleen als je héél goed weet waarmee je bezig bent. Als gediplomeerd aromatherapeut weet ik bijvoorbeeld precies hoeveel van wat ik mag innemen om mijn gezondheid te ondersteunen. Ook mijn kinderen help ik zo door perioden van ziekte of (examen)stress.

Doe bijvoorbeeld 1 druppeltje tijmolie op een koffielepel honing en meng dat met een warme tas thee of melk. Ideaal om een pijnlijke keel te helpen genezen!

Maar – en dit kan ik niet genoeg benadrukken – neem nóóit ofte nooit risico’s. Bij ziekte laat ik me altijd bijstaan door de huisarts. Hij weet dat ik de immuniteit van mijn lichaam een extra boost geef met aromatherapie.

Kaart dit dus zeker aan bij je arts of specialist, als je ermee begint.

 

Wanneer en hoe gebruik je een hydrolaat?

Een hydrolaat is 100% veilig voor iedereen en mag je zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Ook voor zwangere vrouwen en baby’s vormt dit geen enkel risico. Ons lichaam neemt het hydrolaat snel op en laat de heilzame stoffen los in onze bloedstroom.

Gebruik hydrolaten ter ondersteuning van je gezondheid of ook preventief. Bij ons thuis staat de waterkan bijvoorbeeld altijd op tafel met een lekker scheutje hydrolaat erin.

 

ZOMERTIP!

Pepermunthydrolaat is ideaal om in huis te halen voor de zomer. Dat smaakt niet alleen verfrissend, het verkoelt je lichaam ook werkelijk van binnenuit. Of nog: vernevel het hydrolaat op je armen en benen. Dan verfrist het je letterlijk, het houdt de muggen weg en ruikt nog eens heerlijk ook!

Wat is de werking van etherische oliën en hydrolaten precies?

Dat is misschien nog de belangrijkste vraag! Want ja, wat maakt de werking van etherische oliën en hydrolaten nu juist zo krachtig?

Daar zijn twee redenen voor:

1- Geur doet iets wezenlijks met ons

Geur is een belangrijke trigger voor de mens, al van in onze embryonale fase. Wist je dat ons oerbrein (het eerste hersencelletje dat werd “geboren”) al getriggerd werd door geur?

Denk simpelweg eens aan die geur bij oma thuis… of eender waar je je helemaal thuis voelde. Aaah, zalig toch! Evengoed zijn er geuren die jou doen terugdenken aan een onaangename ervaring. Dan staat je brein meteen op scherp: bweik, spruitjes… of vuur, rennen!

Ikzelf heb een supergoeie neus, ik ruik echt alles. Dat is ofwel dubbel zo vervelend, ofwel dubbel zoveel genieten: de bloemetjes, het gras, de zon op je huid (die ruik je, echt!). En puur door een geur te ruiken, voel je al het heilzame effect ervan.

 

Etherische oliën en hydrolaten werken in op 3 lagen.

Ik spreek ook wel van onze 3 lichamen:

Fysiek: door ze te smeren of verstuiven op je huid, voel je het lichamelijke effect.

Mentaal: door aan het flesje te ruiken, kom je in een bepaalde mood.

Energetisch: door het flesje dichtbij te hebben, ervaar je onbewust de energie ervan.

If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration.

– Nikola Tesla –

2 – De energie van de plant raakt ons

Alles rondom jou (mensen, dieren en dingen) bestaat uit energie. Alles heeft een bepaalde frequentie of trilling, dat is wetenschappelijk aangetoond. Een wortel heeft bijvoorbeeld een hele lage trilling en een citroen bestaat uit een hoge frequentie.

Een wortel ruikt naar aarde en een citroen is verfrissend… dat is geen toeval. En dat verschil voel je dus! Ook jij zakt een toon lager of hoger, als je in contact komt met de energie van die plant.

Wat ik doe als aromatherapeut? Ik maak voor jou een flesje met daarin een blend van 3 etherische oliën van verschillende frequentie: een lage, een midden en een hoge toon. Een beetje vergelijkbaar met het harmonieuze spel van muziek.

Alles draait om die juiste balans!

 

ENERGIETIP!

Heb je een moeilijk gesprek te voeren? Stop dan een flesje met aardende etherische olie in je zakken. Je zal merken dat je vanzelf rustiger wordt, dat je “aardt” en tot jezelf komt.

Waarom ik elke dag etherische oliën & hydrolaten gebruik?

Omdat ik elke dag de heilzame werking van etherische oliën en hydrolaten zelf ervaar. Ik weet dat ik daarmee preventief en doeltreffend aan mijn gezondheid werk. Waarom ook niet? Deze substanties zijn pure producten van de natuur. Onze natuur die zo krachtig is!

Ik heb er bewust voor gekozen om ‘back to nature’ te gaan, dit is nu mijn manier van leven. En het resultaat is er blijkbaar aan te zien, want hoe vaak zeggen mensen niet tegen me: “Maar An, jij ziet er altijd zo rustig uit. Hoe komt dat toch?”

Dan vertel ik hoe ik dankzij mijn etherische oliën en hydrolaten ’s nachts veel beter slaap, overdag veel minder stress ervaar, me veel beter kan concentreren en zo mijn werk efficiënter gedaan krijg. Hoe ik ’s avonds nog energie over heb voor m’n gezin, hobby’s of gewoon me-time. Hoe ik me fitter en gezonder voel dan ooit.

En dat wil ik ook voor jou!

Benieuwd hoe etherische oliën en hydrolaten ook jouw leven kunnen boosten?

Ervaar het, beleef het!

Share This