fbpx

De piramide van Maslow,
onze behoeften

Thema

Actueel

Jij en ik, wij kwamen op deze wereld en lieten meteen van ons horen. Niet om te zeggen: “Hoi, hier ben ik dan”, maar eerder: “Help! Wat gebeurt er?” en “Hallo? Ik heb honger!”. Menselijke behoeften, daar gaat het over in deze blog. En hoe die ook je volwassen leven en carrière beïnvloeden. Ik stel je graag voor: de piramide van Maslow.

Wat is de piramide van Maslow?

De piramide van Maslow is een ordening van al onze behoeften op 5 niveaus.

Volgens Abraham Maslow, Amerikaans psycholoog en filosoof, moeten eerst een aantal fundamentele behoeften vervuld zijn voordat je je als mens verder kunt ontwikkelen.

Met andere woorden: pas wanneer aan de behoeften van het eerste niveau voldaan is, kun je door naar de behoeften van het tweede niveau, en zo verder … tot je niveau 5 hebt bereikt.

Piramide van Maslow

De piramide van Maslow vandaag

Een periode waarin de piramide van Maslow heel duidelijk tot uiting kwam, was in volle coronatijd. De woorden “covid”, “lockdown” en “besmettingspiek” staan voor eeuwig in ons collectieve geheugen gegrift. Je mag best wel stellen dat de mensheid in shock was.

Tijdens de coronacrisis focusten we ons massaal weer op de onderste lagen van de piramide: vrij kunnen ademen, genoeg te eten hebben in huis (en wc-papier 😉), kunnen gaan en staan waar je wil …

Plots was dat niet meer evident, omdat we deze lichamelijke behoeften al eeuwen vanzelfsprekend vinden in onze westerse samenleving. En wat was het gevolg?

We waren zo hard teruggeplooid naar die eerste laag dat we veel minder belang hechtten aan de bovenste lagen van de piramide: status, prestige, ethiek, … Daar kwamen we – letterlijk – niet toe.

Benieuwd wat er precies schuilgaat achter de piramide van Maslow? Laat ons dan nu laag voor laag ontleden.

 

De eerste laag: lichamelijke behoeften

Dit zijn de eerste levensbehoeften van de mens, zoals: drinken, eten, slapen, bewegen, ontspannen en ademen. Zonder deze primaire invullingen, kunnen we simpelweg gesteld niet leven. Als mens, maar ook als onderneming.

Ben je ondernemer of werk je voor een baas? Dan heeft ook je bedrijf brandstof en zuurstof nodig. Geldmiddelen, mankracht en positieve energie om te leven én als basis om gezond te groeien.

Met andere woorden: je zorgt er eerst en vooral voor dat aan deze basisbehoeften is voldaan, wil je verder naar het volgende niveau.

 

De tweede laag: veiligheid en zekerheid

De tweede laag van de piramide van Maslow gaat over ons veilig en zeker voelen. En dat op 2 subniveaus:

 

Gezondheid en bescherming

Je hoort het zo vaak: een goede gezondheid is alles! En dat is helemaal waar. Mensen die ernstig ziek zijn, hebben maar 1 focus: weer gezond worden.

Wat doet het onkruid in de tuin er dan nog toe? Of het feit dat je geen matchende schoenen vindt voor je outfit? En de behoefte om naar een feestje te gaan, is al helemaal weg. Heel normaal als je naar de piramide van Maslow kijkt.

Nu, zover willen we het niet laten komen…

Dus is het heel belangrijk om preventief aan je gezondheid en je immuniteit te werken. Zelf ben ik hier al jaren mee bezig en ik ben ervan overtuigd dat dit me zal beschermen en ervoor zal zorgen dat ik niet ziek word.

Veiligheid, orde, stabiliteit en zekerheid

Wat de coronacrisis ons ook nog eens goed heeft ingeprent, is dat er geen zekerheden zijn in het leven. Of dat we daar toch niet zomaar van mogen uitgaan.

Zekerheid in de vorm van stabiliteit is nochtans ook een basisbehoefte volgens de piramide van Maslow. Zij het dan op dit tweede niveau. Dat hebben we met z’n allen goed gevoeld.

Vandaag weet je als mens en als ondernemer dat je best wel voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden. Ik denk dat we gaandeweg wel hebben leren omgaan met die angst. Dat we door de verlamming heen zijn gebroken. Toch?

Corona is een mooie les in flexibiliteit geweest, zeker voor ondernemers. We moesten omdenken, nieuwe kansen zoeken én vinden, blijven investeren in ons bedrijf. 

Voor de thuiswerkende ouder was het absoluut ook niet evident om de orde en de stabiliteit thuis te garanderen. De lijn tussen werk en privé is – nu nog steeds – nooit zo dun geweest. Een ordelijke werkomgeving hoort trouwens ook bij deze tweede laag van de piramide van Maslow.

En dan is er nog die financiële vrijheid en zekerheid die voor elk mens en elk bedrijf gelijkstaat aan een goede nachtrust – die eerste laag, weet je nog. 😉

De derde laag: sociaal contact

Op het derde niveau van de piramide van Maslow staat de behoefte aan sociaal contact: liefde, vriendschap en warmte van al wie je dierbaar is. Daar snakken we allemaal naar. We zijn nu eenmaal kuddedieren en willen erbij horen.

Ontneem een mens zijn sociaal contact en die vindt de weg niet meer naar de bovenliggende lagen van erkenning en zelfrealisatie. Je hebt andermans steun en vriendschap echt nodig om succesvol te kúnnen zijn en jezelf te vervolmaken. Dat lukt je niet alleen.

Voor mij is het ook heel duidelijk geworden dat ik bij mijn klanten heel veel belang hecht aan en energie haal uit het persoonlijke contact met hen. En dat ik dus nooit alléén online wil werken.

Dankzij, ja dankzij, corona hebben ik en nog velen met mij de waarde van familie weer gevoeld. Wat we vroeger zo vanzelfsprekend vonden (of misschien zelfs tegen onze zin deden), zoals het wekelijkse bezoekje aan de grootouders, zijn we nu des te meer gaan appreciëren.

We hebben bewust meer tijd gespendeerd met onze kinderen in plaats van hen snel door de ochtend- en avondrush te loodsen. En we namen (welja, kregen) ook meer tijd voor ontspanning met wandelingen in de natuur, een goed boek … Weet je nog hoe dierbaar dat voelde?

Daarom ook mijn uitdaging voor jou: neem je persoonlijke objectieven steeds mee in je jaarplanning en zorg ervoor dat je ze niet uit het oog verliest. Blijf die waarde zien, voelen, appreciëren.

En zo zijn we beland bij …

 

De vierde laag: erkenning en waardering

Het vierde niveau van de piramide van Maslow bevat de behoefte aan erkenning en waardering. Hieronder verstaan we de nood om status en succes te verwerven, respect te krijgen van anderen, maar evengoed jezelf te waarderen.

Ik had het eerder al gezegd: die status en prestige kunnen heel snel weer onbelangrijk worden, van zodra er aan de onderliggende niveaus wordt geraakt. Je wil eerst en vooral vrijuit leven, je gezond, veilig én geliefd voelen. Pas dan is er ruimte voor erkenning en waardering.

Omgekeerd kunnen wijzelf net heel veel respect en waardering opbrengen voor mensen en bedrijven die instaan voor onze primaire behoeften. Denk maar aan dokters, verplegers en ziekenhuizen. Zij zijn essentieel voor onze gezondheid en veiligheid. 

 

De vijfde laag: zelfrealisatie

Op de top van de piramide van Maslow vind je het vijfde niveau, die van zelfverwezenlijking. Als je hier belandt, dan zit je in een opperste staat van creativiteit. Er is ruimte voor studie en jezelf kunnen zijn. Geen grenzen of obstakels, alleen maar mogelijkheden.

Wat ik in deze post-coronajaren vaststel, is dat steeds meer mensen op zoek gaan naar hun passie, hun missie. Ze vragen zich af: wie ben ik, wat wil ik, waar word ik blij van?

Velen willen niet meer terug naar die ratrace van voorheen. Ze willen juist bewuster in het leven staan, dichter bij zichzelf, in verbinding met hun creatieve kant. Naar dit vijfde niveau, dus.

En dat stemt me hoopvol voor de toekomst. Hoopvol dat we allemaal meer zullen leven en ondernemen (in de meest brede zin van het woord) vanuit onze Innerlijke Ik.

Waar zit jij op de piramide van Maslow?

Nog een belangrijke noot om mee af te sluiten: het is niet zo dat je linea recta van niveau 1 naar niveau 5 móet bewegen in de piramide van Maslow.

Wel zal je tijdens je leven voortdurend op en neer bewegen tussen deze vijf niveaus. Niemand vertoeft constant in die hoogste, zelfbewuste laag en niemand hoort ooit te blijven steken op het primaire niveau. 

Afhankelijk van wat er zich aandient of afspeelt, zal je een trapje hoger bewegen of juist terugvallen. En daar is niets mis mee. Zolang je maar beseft: aha, nu zit ik hier en ik wil naar daar!

In dat besef zit de sleutel tot jouw geluk, zowel privé als zakelijk. Ga je hier graag nog dieper op in? Check dan het webinar hieronder. 😉

Foto corona: Gerd Altmann from Pixabay

Schrijf je nu in voor mijn GRATIS webinar: ‘Ondernemen vanuit je innerlijke Ik’ en ontdek de weg naar meer balans in je leven.

Share This