fbpx

Hoe realiseer ik eindelijk mijn doelen?

05

OKT, 2019

Doelen

Lijkt het alsof je te weinig uren in een dag hebt? Alsof je altijd to do’s te veel en tijd te kort hebt? Alsof je de hele dag achter de feiten aanholt en op het einde van de dag niets verwezenlijkt hebt?

Je bent niet de enige. Maar het kan anders!

Met mijn 5-stappenplan, CHI-AN, realiseer je eindelijk jouw persoonlijke en zakelijke doelen.

1. Creëer je balans

Wat wil je bereiken in het leven? Wat is jouw levensdoel? Wat geeft jouw leven zin?

Neem een pen en papier en schrijf je dromen en je doelen op. Want wanneer ze alleen maar in je hoofd zitten, blijven ze vaag.  Door ze neer te pennen, verdubbel je de kans dat je ze ook echt verwezenlijkt. Je krijgt bovendien extra inspiratie en nieuwe energie. En je creëert ruimte in je hoofd, want als je dromen en je doelen op papier staan, hoeft je brein ze niet te onthouden.

Mijn belangrijkste tip bij deze eerste stap: durf groot te dromen en te denken! 

Het is belangrijk om ook de zaken die je energie geven en je in balans houden op te nemen in je actieplan. Want de boog kan niet altijd gespannen staan.

Een evenwicht tussen je werk en je leven buiten het werk, je gezin, je vrienden en familie, je hobby’s … is namelijk een essentiële sleutel om jouw doelen te realiseren.

 

2. Haal je doel erbij

Wat wil je bereiken in het leven? Wat is jouw levensdoel? Wat geeft jouw leven zin? 

Dat zijn zeer abstracte vragen. Laat het ons concreter maken. Wat wil jij bereiken:

  • Op persoonlijk vlak

Wie wil je worden? Wat wil je doen? Wat wil je beleven?

  • Op professioneel vlak

Wat wil je bereiken? In welke opleidingen wil je investeren? Hoeveel omzet wil je draaien per jaar?

Om je levensdoel te realiseren, heb je commitment, focus en vooral doorzettingsvermogen nodig. En hoe ambitieuzer je doel is, hoe groter de inspanning zal zijn. Je zal bepaalde uitdagingen moeten overwinnen. Want soms zit het tegen, krijg je niet de medewerking waarop je had gerekend, laat de techniek je in de steek of heb je gewoon brute pech.

Wat je door deze momenten helpt, zijn je eigen ‘waaroms’.

Wanneer je heel sterke ‘waaroms’ hebt, geef je niet op als het tegenzit. Nee, je bent dan vastbesloten en vastberaden om je doel wel te bereiken. Je laat je niet ontmoedigen door de problemen die je op je weg tegenkomt.

Maar dan moet je wel weten waarom dit doel zo belangrijk voor je is. En dan heb ik het niet over oppervlakkige ‘waaroms’, maar over de diepere. Stel jezelf daarom 7 keer de vraag ‘waarom’. 

De eerste antwoorden kan je gemakkelijk uit je hoofd zeggen. De diepere vaak niet. Deze antwoorden komen dan ook niet uit je hoofd, maar uit je hart. Je raakt een diepere laag in jezelf aan en boort daarmee ook een diepere en grotere energiebron aan. Hier vind je de antwoorden die je inspireren, energie geven en waarmee je tegenslagen overwint. Hier vind je jouw passie.

A dream written down with a date becomes a goal. A goal broken into steps becomes a plan. A plan backed by actions makes your dream come true.

– Greg S. Reid –

3. Implementeer je actieplan

Nu je weet welke richting je uit wil, is het tijd om de subdoelen te bepalen. Formuleer deze subdoelen positief, specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdsgebonden (SMART). Het is wetenschappelijk bewezen dat 3 maanden de ideale periode is om een subdoel te realiseren.

Maak een actieplan op en noteer welke concrete actiepunten je moet ondernemen om al een stap dichter bij je doel te komen. Dit kunnen eenmalige acties zijn, maar evengoed zaken die je dagelijks moet doen, ofte dagelijkse routines.

4. Activeer jezelf en analyseer je resultaten

Je hebt nu alles om van start te gaan. Dus BEGIN! Zet een eerste stap en dan een volgende, en nog één. Elke stap, klein of groot, is een goede stap. Als je maar in actie komt.

Als je bijvoorbeeld ‘s morgens al meteen je loopoutfit aantrekt, heb je na het ontbijt geen excuus meer om niet te gaan lopen. 

Giet je actieplan in een vorm die je aanspreekt; een mindmap, een Excel-bestand of werk met post-its. En analyseer wekelijks of maandelijks je evolutie. Zo kan je snel bijsturen als dit nodig zou blijken.

5. Neem verantwoordelijkheid door efficiëntie en structuur

De eerste stappen zijn gezet, volhouden is nu de boodschap. En daar loopt het nog vaak mis, merk ik. De truc is om systemen en structuren te gebruiken die voor jou werken.

Hoe vaak heb je je bijvoorbeeld al niet ingeschreven voor een onlineopleiding, waarvan de cursus onaangeroerd is gebleven? Met de juiste structuur verwerk je die training wel op een efficiënte manier.

Opruimen kan iedereen, maar hoe zorg je ervoor dat je niet opnieuw bedolven raakt onder de spullen? Het 5S-systeem voor orde en netheid geeft je in stap 4 en 5 de tips om vol te houden. Meer hierover lees je in mijn vorige blog

Zo is er een hele schatkist aan tools, tips & tricks. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou natuurlijk aanvoelt. Want alleen dan zal je het volhouden en zal je eindelijk je dromen en doelen realiseren.

Wil jij ook jouw levensdoel(en) realiseren, neem dan contact met mij op en dan gaan we samen aan de slag.

Werk slimmer, niet harder

Werk slimmer, niet harder

 

 

Online event op woensdag 28 april van 9u tot 16u

Proficiat! Je bent ingeschreven voor de webinar. Hou je mailbox in de gaten voor verdere info.

Share This