fbpx

Lean werken, wat is dat nu juist?

Thema

Efficiëntie

Meer geld verdienen, minder kosten maken, een beter product of betere diensten leveren en vooral: meer rust in je hoofd. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar voor veel ondernemers is het op een eenvoudige manier te realiseren. Hoe? Door lean te werken.

In tegenstelling tot wat velen denken, is lean niet alleen toepasbaar op productieprocessen. Lean denken en werken kan je overal implementeren, dus ook in jouw onderneming en zelfs bij je thuis.

Maar wat is lean werken nu juist?

 

Wat is lean werken en wat zijn de principes?

Lean werken is – in het kort – een manier van denken en doen, waarbij een organisatie zich richt op deze twee doelen:

  • klantwaarde maximaliseren (in bredere zin: tevredenheid van alle betrokkenen)
  • verspillingen minimaliseren

Lean betekent ook: elke dag een beetje beter. Door steeds kleine verbeteringen door te voeren, zorg je er uiteindelijk voor dat je jouw werk efficiënter kunt doen. Elke dag met kleine stapjes vooruit zorgt voor een grote stap op lange termijn. Toch?

En wat nog beter is: lean werken kan je heel eenvoudig leren!

 

Het Lean Huis: de bouwstenen voor succes

Het lean systeem is helemaal niet zo moeilijk te vatten. Stel je gewoon eens voor dat je een huis gaat bouwen… Hoe begin je daar dan aan?

Juist, je zoekt eerst en vooral een gezonde bouwgrond waar jouw fundering kan op rusten. Daarna volgen de buitenmuren, de binnenkant en tot slot komt het dak erop. Bouw je je huis op een andere manier, dan stort het vroeg of laat in.

Zo stellen wij lean werken dus ook voor, als een Lean Huis dat jij stap voor stap opbouwt. En persoonlijk stel ik het nog liever voor als een tempel. Omdat jouw huis óók jouw veilige tempel is.

De fundamenten en de zuilen zijn op onderstaande afbeelding nog duidelijker:

Werk slimmer, niet harder - Over lean werken - Opleiding Chi-An

Het lean bouwproces in 5 stappen

1. De ondergrond – jouw purpose

Een gezonde ondergrond is cruciaal, want daarop wordt het volledige huis gebouwd. Deze ondergrond staat voor jouw reden van bestaan op lange termijn. We noemen dit ook wel jouw purpose.

Een goed doordachte purpose focust op onderscheidende waarden en biedt een houvast bij het maken van keuzes. Dit vormt jouw drijfveer, jouw motivatie om jouw businessdroom te verwezenlijken. Het geeft jou een gevoel van betekenis, richting, kansen en prestatie.

Jouw purpose biedt een antwoord op de vraag ‘waarom doe je wat je doet?’. Kortweg: jouw purpose verbindt mensen.

2. Het fundament – jouw waardestroom

Naast die stevige ondergrond heb je ook een stabiele fundering nodig voor het lean huis van je dromen.

Stabiliteit creëer je door een voorspelbaar en betrouwbaar proces te realiseren. Zodat de doorstroming van dit proces niet continu wordt doorbroken. Je wil een efficiënte flow bereiken.

En dat vraagt om twee lean werkmethodes:

 

Standaardisatie (5S)

Wil je stabiel presteren, dan giet je processen best zo concreet mogelijk in een standaard. Meer hierover lees je in het blogartikel: “De 5S methode: organiseer je werkplaats in 5 simpele stappen”.

Voorbeeld:
Als je wil dat een gerecht telkens exact hetzelfde smaakt, schrijf je alle ingrediënten en stappen neer in een recept. Als je dat recept nauwkeurig volgt, weet je dat je ALTIJD eindigt met een lekker gerecht.

Dat recept is natuurlijk niet in beton gebeiteld. Het kan telkens weer worden verfijnd, verbeterd. Maar enkel door de kok zelf, niet door iemand die totaal geen ervaring of kennis heeft.

Visueel management

Maak je management ook aanschouwelijk of visueel. Zo krijg je bijvoorbeeld met post-its in één oogopslag te zien of je de goede kant opgaat.

Is dat niet het geval, kan je tijdig bijsturen. En verlies je geen kostbare tijd en energie met dingen die er niet toe doen.

3. De muren – kwaliteit en tijdigheid

In het Lean Huis werken kwaliteit en tijdigheid samen. Zij zijn de muren waarop het dak steunt. Beide zijn even belangrijk, want anders komt het dak scheef te staan…

 

De linkermuur

De linkermuur, jidoka, gaat over kwaliteit inbouwen in het proces. Het verwijst naar de eigenschap om afwijkingen te detecteren en tijdig te stoppen, zodat er geen fouten worden geproduceerd en doorgegeven. Gevolg? Je levert continue kwaliteit op.

De uitdaging hierbij is om te vertragen en eerst goed na te denken over alle mogelijke alternatieven. Pas daarna kan je gerust verder racen, omdat je problemen verderop in het proces zo goed als mogelijk hebt uitgeschakeld.

Denk hierbij aan het verhaal van de wedstrijd tussen de haas en de schildpad. Soms moet je vertragen om te versnellen! Zorg dus net als de schildpad voor een constante, goede kwaliteit. Een belangrijke pijler van lean werken.

 

De rechtermuur

De rechtermuur, just-in-time, zorgt ervoor dat elk proces alleen produceert wat nodig is voor het volgende in een continue stroom. Dit gaat dus eerder over een ritmische flow.

Door ritme in de processen aan te brengen, kunnen we onderbrekingen en verstoringen zien en elimineren. Uiteindelijk wil je iedereen in dezelfde cadans krijgen. Denk hierbij ook aan een roeiboot: als iemand sneller gaat roeien of meer kracht zet, begint de boot meteen te wankelen.

Een gezamenlijk ritme is dus heel belangrijk.

4. Het hart van het huis – de mensen

Wat je niet direct ziet, is wél vaak bepalend voor de bedrijfscultuur. Zoals de betrokkenheid van je mensen, continue verbeteringen en vasthouden aan een betekenisvol langetermijndoel.

Deze onderwerpen zijn misschien niet zichtbaar, maar ze zijn dus wel van vitaal belang. Ze zijn het hart en de ziel van lean werken.

Kijk maar eens naar een huis dat onbewoond is… Binnen de kortste keren ziet het er vervallen uit. Door er voldoende energie in te steken, kan je dit voorkomen. Dat is ook nodig om een cultuur in stand te houden. De bewoners vormen het hart van een huis, zij houden het systeem levendig.

5. Het dak – klantwaarde

Eens je de juiste ondergrond, een stabiele fundering en stevige muren hebt, kan je aan het dak beginnen. Daarbij gaat het om het creëren van meer klantwaarde.

Je klanten zijn de ultieme bestaansreden voor je onderneming en daarmee het belangrijkste onderdeel van de productieketen. Jouw doel is waarde creëren voor de klant, of in bredere zin: algehele tevredenheid bij alle betrokkenen. Zo maken we de energie los die in jouw purpose zit.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je een visie hebt, een toekomstbeeld dat inspirerend werkt. Zo’n visie kan de boel maken of kraken. Het is dus erg belangrijk om te weten waarmee je de klant blij kunt maken en iedereen daaromheen trots met het bereikte resultaat.

Zet nu die eerste stap naar lean werken!

Deze vijf elementen van lean werken versterken elkaar en hebben evenveel aandacht nodig. Helaas worden de ondergrond, het fundament en/of het hart vaak vergeten…

En dan wordt het dweilen met de kraan open. Een beetje zoals het nu voor jou aanvoelt in je onderneming, misschien? ?

Geen zorgen. Elk moment is het juiste moment om jouw Lean Huis weer in balans te brengen! Om gezonde fundamenten te leggen en een stevige structuur op te bouwen.

In de praktisch gerichte dagopleiding “Werk slimmer, niet harder” leer ik jou op 1 dag hoe je jouw bedrijf organiseert op een efficiënte, resultaatgerichte manier. En dat volgens de eenduidige (en heel eenvoudige) lean principes.

Zodus, zie ik je bij de volgende “Werk slimmer, niet harder”?

Bronvermelding:

Kwaliteitsmanagement – Ron Emmerik – ISBN 978-90-430-3334-3

www.yourleanguide.nl

www.theleanway.net/The-Five-Principles-of-Lean

www.mudamasters.com/nl

www.procesverbeteren.nl

Wil jij weer rust krijgen in je hoofd, terwijl je business optimaal groeit?

Liever eerst kennismaken? Bel me gerust!

0478 873 879

Ik plan meteen in de agenda

Share This